De zomergids voor karige (festival)campingcocktails

02
aug
2016
blog

In principe is er niks mis met festivalbier. Zeker dat eerste biertje van de dag gaat er altijd goed in. Maar, zoals een wijs persoon ooit zei: verandering van spijs doet eten. Ze vergat er alleen aan toe te voegen dat dit net zo hard geldt voor drank. Nou is sterke drank vaak lastig te krijgen op festivals, en als ze al cocktails hebben, kosten die zo zeven muntjes. Veel makkelijker is het om zelf een fles wodka mee te smokkelen. Met een beetje creativiteit maak je gewoon je eigen cocktails.

Om je alvast op weg te helpen, heeft Rick Welcker, van cocktailbar Feijoa in Amsterdam – een aantal klassiekers gemaakt met wodka en ingrediënten die op elk festivalterrein te krijgen zijn.

White Russian

5
Begin ’s ochtends door je kopje oploskoffie te upgraden naar een White Russian. Het origineel bestaat uit wodka, Kahlúa en slagroom. Wodka hebben we, Kahlúa en slagroom niet. Vervang de koffielikeur met koude oploskoffie, compenseer het gebrek aan alcohol met een extra plens wodka, en gebruik in plaats van slagroom kuipjes koffiemelk. Roer alles door elkaar met een reep chocola en drink je vloeibare ontbijtje op.

Harvey Wallbanger

11
Een Harvey Wallbanger lijkt op een Screwdriver – sinaasappelsap met wodka – maar dan met een scheut anijslikeur erdoorheen. Onze campingversie is hier het dorstlessende neefje van. Giet wodka in een beker en leng het aan met Capri-Sun – omdat niemand zin heeft in lauwe euroshopperjus. Gooi er wat muisjes bij voor de anijssmaak en om het drankje koud te krijgen, zet je er een raketje in.

Strawberry Daiquiri

13
Een Daiquiri wordt eigenlijk gemaakt met rum. Jammer voor je, we hebben alleen wodka, maar hé, who cares. Verder gaan er aardbeitjes, limoensap en suiker in. In plaats van aardbeien kun je prima knijpfruit gebruiken, van die zakjes prut die eigenlijk voor kleine kinderen zijn. Meng het met 7UP of Sprite in plaats van limoensap en gooi er een Festini Aardbei in om het te koelen.

Bloody Mary

8
Een Bloody Mary kan je eigenlijk op elk moment van de dag drinken. Het is een prima ontbijtje, een heerlijke lunch, en in dit geval een soort van avondeten. Niemand neemt namelijk tomatensap mee naar een festival, maar als je erover nadenkt, is tomatensoep eigenlijk precies hetzelfde. Er is altijd wel iemand in je vriendengroep die een blik soep meeneemt. Maak zo’n leuk randje om je glas, maar met Doritos in plaats van peper. Giet er wodka en tomatensoep in, een scheutje chilisaus van de loempiakraam in plaats van tabasco, en omdat je vast geen stronk selderij bij je hebt, vervang je die met een knakworst.

Dirty Martini

3
Sluit het feest stijlvol af met een Dirty Martini: wodka, vermout en olijvensap, gegarneerd met een olijf aan een prikkertje. Olijven hebben we niet, en naar vermout kun je ook zoeken tot je een ons weegt. Knakworsten hebben we wel, giet dus wat wodka in een glas, vervang de vermout door de zoetste wijn die je kunt vinden, schenk wat van het knakworstwater bij het drankje en garneer met een worstje. Prik hem aan het stokje van een ijsje of zo, wees creatief.

 

bron: munchies Foto’s gemaakt door Marloes Haarmans