Vegan dagmenu door Isabella Machinè

21
mrt
2016
vegan dagemenu

Vegan, een woord dat je tegenwoordig steeds vaker hoort. Vegan is een manier van leven/eten waarbij je alleen maar plantaardige producten eet. Dus geen vlees, vis, eieren, zuivel, enzovoort. Eigenlijk helemaal niets dat van een dier komt. Dat veganistisch eten niet saai hoeft te zijn en heel lekker is bewijst Isabella Machinè wel met de fantastische foto’s die zij deelt op haar instagram account. Isabella is op haar 23e volledig veganistisch gaan leven. Samen met haar zusje wil ze deze levenswijze met de hele wereld delen, met dat doel organiseren zij binnenkort de Amsterdamse vegan brunch “Go with the glow”. Reden genoeg voor ons om haar te vragen of zij een voortreffelijk dagmenu kon samenstellen, zodat wij ook eens konden proeven van deze levensstijl. Mocht je na het uitproberen van deze recepten nog meer trek hebben gekregen, bestel dan snel je kaarten voor de eerstvolgende “Go with the glow” in Café de Paris te Amsterdam op zaterdag 26 maart.

Ontbijt: Protein Smoothiebowl

Ontbijt: Protein Smoothiebowl

Wat heb je nodig: 

Blender

Ingrediënten:

  • 250ml amandelmelk, sojamelk of rijstemelk (wat je lekker vind)
  • 1 schep plantaardige eiwitpoeder (bijvoorbeeld henneppoeder, erwtenpoeder, Sun Warrior of Garden of Life, bruine rijst poeder)
  • 1 theelepel spirulina poeder
  • ½ avocado
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 dadel als je van zoet houdt

Voor de topping:

  •  2 eetlepels granola
  • 1 eetlepel hennepzaad
  • vers fruit naar keuze, hier heb ik blauwe bessen en frambozen gebruikt

Hoe maak je het:

Doe alle ingrediënten in een blender en blend tot je een dikke smoothie krijgt. Maak het dunner door extra melk toe te voegen of dikker door een extra banaan erin te gooien. Het is de bedoeling dat je een eetbare smoothie creëert zodat we de traditionele bak kwark aan de kant kunnen schuiven om plaats te maken voor deze voedzame kickstart van je dag! Giet het mengsel in je favoriete beker en strooi de granola, hennepzaad en vers fruit eroverheen. Je kunt het nu lekker opeten of meenemen in de trein op weg naar je werk. Deze smoothie bevat goede koolhydraten, eiwitten en vetten die je nodig hebt om de dag vol energie te beginnen. Daarnaast zit het boordevol vitaminen en mineralen en omega3.

Lunch: Voedzame Burger

Een plantaardige lunch kan net zo lekker, makkelijk en goedkoop zijn als de lunch die je gewend bent. Je kunt zelfs een heerlijke burger eten zonder je schuldig te voelen! En je kunt ‘m eventueel s’ochtends al voorbereiden om mee te nemen naar je werk.

Wat heb je nodig:

Een pan, een snijplank en een mes

Ingrediënten:

  • Heerlijke notenbol (of ander brood dat je lekker vindt)
  • Handje sla
  • 1 tomaat
  • ½ avocado
  • Muhammara spread (verkrijgbaar bij alle supermarkten van het merk Maza)
  • 1 vega burger naar keuze (verkrijgbaar bij alle supermarkten)

Hoe maak je het:

Bak de burger 3 minuten in een beetje (kokos)olie. Snijd het bolletje open en leg daarop de sla, de burger, plakjes tomaat, plakjes avocado en 2 eetlepels muhammara spread. Als je het wilt meenemen naar je werk dan neem je de burger, het brood en de rauwkost in aparte bakjes mee zodat je het tijdens de lunch alleen nog maar in elkaar hoeft te flansen.

Diner: Smaakvolle curry

Diner: Smaakvolle curry

Wat heb je nodig:

Een pan, een snijplank en een mes

Ingrediënten:

  • 1 rode ui
  • 1 witte ui
  • 3 teentjes knofloof
  • 3 stengels lente ui
  • 1 stengel citroengras
  • ½ rode peper
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 400ml kokosmelk
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 pakje vegan rode curry pasta
  • 250gr tofu
  • 150gr champignons
  • 150gr rijstnoedels
  • 150gr broccoli
  • koriander
  • lime

Hoe maak je het:

Snipper de uien, knoflook, lente ui en chilipeper. Snijd de tofu in blokjes en de champignons in plakjes. Verhit de kokosolie en sesamolie in een pan en fruit de uien, knoflook, citroengras, chili peper en 2 stengels lente uit. Bak vervolgens de tofu goudbruin. Bak de champignons nog even mee. Giet de kokosmelk en de currypasta in de pan en roer totdat alles goed is gemengd, strooi de kurkuma poeder eroverheen en laat het geheel nog 10 minuten pruttelen. Bereid ondertussen de rijstenoedels zoals op de verpakking staat omschreven en verdeel dit over twee borden. Schenk de curry over de noodels en serveer met koriander, verse lente ui en lime.

Tips als tussendoortjes:

  • Handvol gemengde noten
  • Verse dadels
  • Vers fruit
  • Rauwkost met hummus
  • Protein bars (Albert Heijn heeft ook plantaardige opties)

Eet smakelijk! Lijkt het jou ook leuk om net als Isabella Machinè een gast-blog te schrijven? Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar thom@foodiefest.nl.