SPRUITEN OP 6 MANIEREN

15
nov
2015

Recepten-Spruiten-op-6-manieren_img900

Vroeger haalden we onze neus er voor op, maar tegenwoordig staan ze hoog op onze favorietenlijst: spruiten. Zes recepten om eindeloos te variëren met deze kleine groene vrienden.

Spruiten gevuld met ricotta en parmezaan Blancheer 500 gram in de lengte gehalveerde spruiten 2 minuten in kokend water. Spoel de spruiten na met koud water, verwijder met een theelepel de binnenkant en leg ze op bakpapier. Meng in een kom 250 gram ricotta met 50 gram parmezaanse kaas, 25 gram broodkruim, zout en peper. Vul de spruiten met het mengsel, besprenkel met olijfolie en bak 20-25 minuten op 190 graden Celsius.

Knapperige spruiten met cayennemayo
Besprenkel 500 gram gehalveerde spruiten royaal met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de spruiten 25 minuten op 220 graden Celsius tot ze knapperig zijn. Meng ondertussen in een kom 120 gram mayonaise met het sap van een halve citroen en een flinke snuf cayennepeper. Serveer de spruiten met de saus.

Spruiten op toast
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin 500 gram spruiten met 3 fijngehakte tenen knoflook, een theelepel chilivlokken, zout en peper, voor 8-10 minuten. Leg plakjes stokbrood op bakpapier, bestrooi met geraspte kaas en beleg met het spruitenmengsel. Bak in de oven tot de kaas gesmolten is.

Spruiten met spek en maple syrup
Bak 6 plakken kleingesneden ontbijtspek in een koekenpan tot het lichtbruin en knapperig is en haal uit de pan. Bak in dezelfde pan 750 gram spruiten met 2 fijngehakte sjalotten en een snuf zout. Voeg na 5 minuten 75 mililiter kippenbouillon toe, doe een deksel op de pan en kook 5 minuten. Voeg daarna 50 ml maple syrup, 2 el rode wijnazijn en een snuf cayennepeper toe. Kook nog 2 minuten en roer voor het serveren het spek erdoor.

Spruiten met kastanjes en pancetta
Kook 50o gram spruiten 3-5 minuten tot ze iets zacht zijn. Bak 150 gram in blokjes gesneden pancetta en laat uitlekken op keukenpapier. Breek 200 gram voorgekookte kastanjes in stukken met 1 el lichte basterdsuiker door het overgebleven bakvet. Voeg 200 ml groentebouillon toe en laat tot de helft inkoken. Schep voor het serveren de spruiten en pancetta door het kastanjemengsel.

Spruiten met kastanjes en zongedroogde tomaten
Kook 500 gram spruiten in gezouten water beetgaar. Verhit 50 gram boter in een koekenpan en fruit hierin 2 gesnipperde sjalotten en een fijngehakte teen knoflook. Voeg 100 gram kastanjes uit blik en 3 grote gedroogde tomaten in reepjes en de spruiten toe aan de pan en roerbak 5 minuten.

Bron: http://www.elleeten.nl/Food/spruiten-recept-spruitjes-kerst-pancetta-kastanje-maple-syrup?utm_source=sprinkle&utm_medium=widget-561cf58067201&utm_content=www.elleeten.nl